20 Απρ 2015

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ MERENDA



Μμμμμ!!!!
Σοκόλαση!!!!
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε έναν σοκολατένιο κορμό με merenda....;

Ξεκινάμε!

Υλικά:
- 600 γρ. merenda
- 400 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 200 γρ. μπισκότα πτι-μπερ
- 60 γρ. φουντούκια αλεσμένα
- Λίγο βούτηρο για άλλειμα

Σε ένα μπεν μαρί ρίχνουμε την merenda μαζί με την κουβερτούρα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βουτηρώνουμε μια φόρμα και στρώνουμε μια λαδόκολλα.
Απλώνουμε μια στρώση μπισκότα, ρίχνουμε το μέιγμα merenda-κουβερτούρτα μέχρι να καλυφθούν τα μπισκότα και συνεχίζουμε με τα μπισκότα και το μείγμα μέχρι να τελειώσουν τα υλικά (το τελευταίο υλικό θα είναι το μείγμα merenda-κουβερτούρα).
Τέλος, πασπαλίζουμε με φουντούκια και βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο ώσπου να σταθεροποιηθεί το γλυκό μας.
Μόλις σταθεροποιηθεί το γλυκό ξεφορμάρουμε με την βοήθεια της λαδόκολλας.
Σερβίρουμε τα κομμάτια μας ρίχνωντας από πάνω λιώμενη merenda 
(αν έχει περισσέψει και δεν την έχουμε φάει με το κουτάλι κατα την διάρκεια που ετοιμάζουμε το γλύκο μας). 

1 Απρ 2015

ΕΘΙΜΟ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΣ




Κατά την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου.

Προέλευση εθίμου
Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.

Από τους Κέλτες
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Από την Γαλλία
Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο στην Ελλάδα
Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.
Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή" όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα" (αλεξίκανα μέτρα). Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία" παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.

Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!
ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΣΑΣ ΞΕΓΕΛΑΣΟΥΝ...


ΕΥΚΟΛΗ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ



Ποιος δεν θυμάται την γιαγιά ή την μαμά του να λέει: '' Άγιε μου Φανούριε φανέρωσέ μου ...'' και να τάζει μια πίτα στην χάρη του. Ο Άγιος Φανούριος υπήρξε πάντα η μορφή που βοηθούσε να βρεθούν τα χαμένα.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι 7 ή 9, καθώς συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες της δημιουργίας και τα τάγματα των αγγέλων.

Υλικά:
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 κούπα ελαφρύ λάδι 
- 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 3 αυγά
- 3 & 1/2 κούπες αλεύρι
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κούπα καρύδια (χοντροκομμένα ή ψιλοκομμένα)
- Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Ανακατεύουμε την ζάχαρη με το λάδι και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα καθώς ανακατεύουμε.
Στην συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπέικιν, το χυμό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά καθώς ανακατεύουμε και στην συνέχεια τα καρύδια.
Ρίχνουμε το μέιγμα σε ταψί που το έχουμε λαδώσει και αλευρώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά περίπου.
Προαιρετικά, μόλις κρυώσει το γλυκό πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.